INFORMATION

Boende Omvårdnad Sysselsättning

Boende


De boendes lägenheter är inrymda i ett ombyggt trevånings hyreshus som ligger integrerat i ett vanligt bostadsområde, bara ca 300 meter från centrum där det finns ett mycket bra serviceutbud. Bussar avgår två gånger per timme till Uppsala.

   Alla de 25 lägenheterna utom de fem i trapphusboendet består av ett rum och kokvrå med spis, diskbänk, kyl och frys. Eget stort hygienutrymme med toalett, dusch eller badkar finns också i varje lägenhet. I trapphusboendet finns en trerumslägenhet, två 2:or och två 1:or. De boende har egen nyckel till lägenheten.

   Lägenheterna är fullständigt möblerade och utrustade vid inflyttning, men man har naturligtvis möjlighet att ta dit egna möbler och tillhörigheter. Alla lägenheter utom de i trapphusenheten har direkt utgång till de gemensamma lokalerna där det finns två matsalar, tre vardagsrum (ett på varje plan) med TV. Ett stort rum för hobbyverksamhet, rökrum, tvättstuga, omklädningsrum och – expeditioner, läkarexpedition, gemensamt kök, samtalsrum, behandlingsrum samt medicinrum finns också. Hobbylokal med pingisrum ligger i direkt anslutning till huvudbyggnaden.


Handikappanpassning

Samtliga lägenheter är handikappanpassade, dock finns ingen hiss i utslussningslägenheterna. Övriga 20 lägenheter har tillgång till hiss. Rullstol är inget hinder.


Nära till centrum

Klingbrogården är beläget centralt i Gimo samhälle och är integrerat i ett vanligt bostadsområde. Avstånd till centrum med affärer och social service är endast ca 300 meter.

   I direkt anslutning till enheten finns ett trapphus med fem lägenheter för den som har ett mindre omhändertagandebehov och för den som är på väg att skrivas ut.
Omvårdnad


Varje boende har en kontaktperson som hjälper till med städ, tvätt, inköp och ADL, allt efter individuellt behov. I samband med inflyttningen görs en kartläggning av den boendes olika funktioner, och med den som grund upprättas en behandlingsplan i samråd med den boende och placerande kommun/landsting.

   I kartläggningen tittar vi på den boendes resurser och behov i helhet, såsom: Psykiatrisk diagnos, kroppsliga sjukdomar, medicinering, missbruk, ADL, ekonomi, arbete, studier och nätverk. Uppföljning (kvalitetssäkring) av behandlingsplanen sker regelbundet i samverkan med den boende och placerande kommun, samt med personer/instanser som är viktiga för den boende.

   Vistelsen hos oss är ett led för att med träning och rehabilitering på sikt klara av ett eget boende, eller boende med lägre omhändertagande.

   Under vistelsen hos oss erbjuder vi förutom medicinering, sysselsättning och gemenskap även  individuellt schema.


Utslussning och eftervård

I direkt anslutning till boendet finns ett trapphus med fem lägenheter för dem som har ett mindre omhändertagandebehov och för dem som är på väg att skrivas ut.


Mat

Måltiderna serveras i våra matsalar och tillreds på plats av vår egen kock. Om man vill går det också bra att äta sin mat i lägenheten. Finns det önskemål om speciell kost pga. religion, sjukdom eller annat tillgodoser vi naturligtvis även detta. Bondgården i Skallby har en ekologisk köttproduktion samt en ekologisk odling av grönsaker. Dessa produkter serveras i vårt boende.


Drogfrihet

Urinprovtagningar för att påvisa drogfrihet sker regelbundet minst 2 gånger /vecka, samt vid misstanke om missbruk och efter permissioner. Vid tveksamheter vid positivt lämnat prov skickas detta till Karolinska sjukhuset för verifiering.

   Alkometer finns för att vid misstanke om påverkan påvisa alkoholintag. Rutiner finns också upprättade vid påvisat missbruk.

   Placerande kommun informeras rutinmässigt och omgående via fax och/eller telefon, vid recidiv.


Prevention

Om den boende befinns positiv vid narkotikaanalys, eller är påverkad av alkohol får personen inte vistas i de gemensamma lokalerna innan ett negativt urinprov/utandningsprov kan uppvisas.

   Samtal med enhetens läkare och kontaktperson sker vid återfall, och vid upprepade återfall använder vi Antabus, Revia eller Campral.

   Utskrivning sker inte rutinmässigt vid återfall.Sysselsättning


Bondgård, snickeri, hobbyverksamhet är några av de dagliga aktiviteter som vi har att erbjuda. Stående, schemalagda aktiviteter som bassängbad, bingo, bakning och olika utflykter finns det möjlighet att delta i varje vecka.


Bondgården

Vi har möjlighet att göra utflykter till Skallby med fin natur runtomkring gården.


Sälenstugan

Vintertid gör vi skidresor till vår populära stuga i Sälen, och under sommaren fiskar och fjällvandrar vi också där.